2021-10-10 09:29:23• hírek • Bede Emőke

Kétszer is maszkosok vetettek véget a vesztegzár alatt álló településen szervezett rendezvényeknek

Fotó: observatornews.ro
Fotó: observatornews.ro

Kétségtelen, hogy a vendéglátóipar a koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese, hisz a pandémia megfékezése érdekében hozott óvintézkedések miatt a vendégek száma töredéke a korábbi években jegyzettnek. Annak érdekében, hogy az elbukott profitot pótolják, néhány üzemeltető attól sem riad vissza, hogy áthágva a hatályos törvényeket vesztegzár idején is helyszínt biztosítson a lakodalmaknak és keresztelőknek.

Nem történt ez másképp a Máramaros megyei Lénárdfalván (Recea) sem, ahol egy étteremben annak ellenére tartottak családi összejöveteleket, hogy a község a magas fertőzöttségi ráta miatt október 5. óta vesztegzár alatt van. A szóban forgó vendéglátóipari egységhez először péntek este szállt ki a rendőrség, s mivel az épületben épp egy több tucat vendég részvételével zajló lagzi folyt, az étterem tulajdonosát 15 ezer lejre bírságolták. Úgy tűnik azonban, hogy borsos büntetés nem volt kellőképp elrettentő hatású, hiszen szombaton újabb lagzit, plusz egy keresztelőt is szerveztek az étteremben.


A hely üzemeltetője szombaton nem engedte meg a maszkosoknak, hogy belépjenek az épületbe, mondván az magántulajdon, viszont a hatóság így is megtalálta a módot arra, hogy a rendezvényt ellehetetlenítse. A maszkosok ugyanis autóikkal beparkoltak az étterem kapuja elé, és egyetlen érkező vendéget sem engedtek be az ünnepségre.


Hogy valami hasonlóra sor fog kerülni, az üzemeltető biztosan sejtette, hiszen a munkaközösség transzparensekkel tüntetve adott hangot a rendőrségi intézkedés miatti elégedetlenségnek. „Adót fizetünk a román államnak. Román cég vagyunk romániai alkalmazottakkal. Nem vagyunk tolvajok, nem loptunk meg senkit. Nem vagyunk felelősek azért, hogy a lakosság beoltassa magát. Nagyon nehezen boldogulunk ebben az időszakban, stresszben telnek a napjaink: bezárnak vagy nem zárnak minket, mit fogunk csinálni, hogyan fogunk boldogulni, jön a tél, lesznek-e események vagy sem” – mondta el a helyszínen az étterem vezetője, aki hangsúlyozta, hogy az eseményen sem lénárdfalvi meghívottak, sem helybéli alkalmazottak nem voltak jelen.


A Máramaros Megyei Rendő-felügyelőség szóvivő, Ionela Cozma az esettel kapcsolatban közölte, hogy a rendezvényt megszakították, és mind a szervezőt, mind a céget megbírságolták. Ugyanakkor mint kiderült, további két esemény is be volt már tervezve, ezeket az érintetteknek le kellett mondaniuk, illetve ők is bezsebeltek egy-egy büntetést. Ugyancsak az ellenőrzés során 25 olyan személyt is azonosítottak, aki nem tartotta be a kijárási szabályozásokat, így ők is bírságban részesültek. Jelen pillanatig tehát 30 pénzbírságot szabtak ki összesen 39 ezer lej értékben.


Szatmár megyében eredményes volt a vesztegzár


A vesztegzár nem ismeretlen intézkedés Szatmár megyében sem: szeptemberben a magas fertőzöttségi ráta miatt hét avasi községben lépett életbe a szigorítás. A kéthetes korlátozásnak azonban meg is lett az eredménye, hiszen mind a hét községben jelentősen csökkent a fertőzöttségi arány: Batarcson 6,58 ezrelékről 5,00-re, Bikszádon 8,02-ről 3,68-ra, Kányaházán 6,18-ról 4,12-re, Komorzánban 8,22-ről 1,23-ra, Kisgércén 9,40-ről 3,96-ra, Tartolcon 13,57-ről 4,38-ra, Turcon pedig 7,88-ról 2,89 ezrelékre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: